Företagets affärsidé är att satsa på fiskodling i reglerade vattenområden.
Fosforutsläpp från fiskodling utgör en positiv ekosystemtjänst eftersom reglering orsakar en minskning av den naturliga fosforhalten i vattenområdet.
Ökad fosforhalt i vatten betyder ökad biodiversitet samt mera vilda fiskbestånd. Samtidigt produceras den odlade fisken ekologiskt, naturligt och med säkra metoder, med minimala klimatutsläpp och produktionen blir ekonomiskt lönsam.
Vårt koncept innebär låga investeringskostnader och låga driftkostnader. Våra investeringar ökar också livskraften på landsbygden och är viktiga för samhällsekonomin och inhemsk matförsörjning.
Miljöpåverkan på sjöbotten som följd av organiska partikelutsläpp. Öppna kassar släpper ut organiska partiklar direkt i miljön i form av avföring från fisken och foder som inte äts. Sådana utsläpp kan påverka miljön i större eller mindre utsträckning kring fiskodlingen.
Utsläppen består dock huvudsakligen av lättnedbrytbara föreningar, påverkan är reversibel och sjöbotten kan återhämta sig fullt ut under några månader till några år. Fiskodlare är skyldiga att kontinuerligt övervaka sjöbotten enligt tillståndsvillkoren så att vattenbrukets miljöpåverkan ligger inom acceptabla gränser.
Om miljöpåverkan på sjöbotten inte är acceptabel kan produktionen minskas eller odlingsplatsen förflyttas till en annan plats.

Our business concept
The company’s business concept is to invest in fish farming in regulated water areas.
Phosphorus emissions from fish farming provide a positive ecosystem service because regulation causes a reduction in the natural phosphorus content of the water area.
Increased phosphorus content in water means increased biodiversity and more wild fish stocks. At the same time, the farmed fish is produced organically, naturally and with safe methods with minimal climate emissions and production will be economically profitable.
Our koncept consists of low investment costs and low operation costs. Our investments also increase the vitality of rural areas and are important for the social economy and domestic food supply.
Environmental impact on the the lake bottom as a result of particulate organic emissions. Open pens release organic particles directly into the environment in the form of faeces from the fish and feed that is not eaten. Such discharges can affect the environment to a greater or lesser extent around the fish farm.
However, the emissions mainly consist of easily degradable compounds, the impact is reversible, and the lake bottom can fully regenerate over a few months to a few years. Fishfarmers are obliged to monitor the lake bottom continuously in accordance terms of the permit, so that the environmental impact of aquaculture is within acceptable limits.
If the environmental impact on the lake bottom is not acceptable, the production may be reduced or the site reallocated to a different location.